Rosvandring_500x225_Foto_SO_Larsén

Guidningar

Här hittar du våra olika guidade turer, vad de innehåller, när de ges, hur många som kan ingå i en visning och hur långa de är. Pris ges vid förfrågan.

Fredriksdalsvisning - en populär klassiker

Foto: Sven Olof Larsén

Följ med vår mamsell på en underhållande vandring genom Fredriksdal museer och trädgårdar och ta del av såväl natur som kulturhistoria. Ni får höra berättelsen om bakgrunden till Fredriksdals tillkomst och stifta bekantskap med byggherre och dykeridirektör Cöster. På våren och sommaren gör vi ett stopp bland doftande ramslök eller blomstrande ängar i vårt Skåne i miniatyr. I örtagården lockar vi fram luktsinnet och berättar om gamla huskurer, kryddor och folktro. Vi tar också en titt förbi våra lantraser och avslutar antingen i våra historiska stadskvarter eller på bössmeden Gunne Perssons allmogegård.

Pris: ges vid förfrågan. Max 50 personer/grupp
Tid:
1 timme
Tillgänglig:
Året runt

Bland stadskvarter och ryggåsstugor

Ågård på Fredriksdal

Följ med på en spännande vandring som sätter fokus på Fredriksdals historiska byggnader och på hur livet i stad och landsbygd såg ut under slutet av 1800-talet. Du får höra berättelser om springpojkar, pillertrillare, kloka gummor och bössmeden Gunne. I apoteket visar vi hur man tillredde ediciner vid förra sekelskiftet och vid vår ryggåsstuga Ågård får ni bland annat höra hur det kommer sig att en småländsk gård hamnat i Skåne. 

Pris: ger vi vid en förfrågan. Max 40 personer/grupp.
Tidslängd: 1 timme
Tillgänglig: Året runt

Färgglatt på Fredriksdal

Ringblomma

Upplev en färgstark kulturhistorisk vandring på Fredriksdal! Under turen får ni veta hur människan använt eller producerat färg för skönhet, kläder, mat, hushåll och hälsa. Vi stannar till på apoteket och pratar om pigment och besöker därefter en allmogegård där vi berättar om färgsymbolik, normer och tabu. Under vandringen får ni också själva ta del av en färgglad process!

Pris: ges vid förfrågan. Grupper om max 40 personer.
Tid:
1 timme.
Tillgänglig:
under sommarsäsong.

Prova på Linnés skånska resa

Linné på skånsk resa

Följ med på en spännande naturhistoriskvandring genom Fredriksdals Skåne i miniatyr! Vi utgår från Linnés resa i Skåne 1749, hans upplevelser och hur landskapet såg ut då. Ni får dessutom lyssna till Linnés roliga anekdoter  om naturen. I vår systematiska botaniska trädgård visar vi också hur Linné delade in växterna i 24 klasser, samt tittar på några av hans färgväxter.

Pris: ges vid förfrågan. Grupper om max 50 personer.
Tid: 1 timme.
Tillgänglig: under sommarsäsong.

Sanning och skvaller på Fredriksdal

Tvätterskan skvallrar. Foto: Katarina Fagerström

Ta del av Fredriksdals historia på ett annorlunda sätt. Skvaller säger en hel del om livet i stad och på landsbygd förr och varvas med sanna berättelser om folks liv och leverne. Torparfrun har en sjuk son och kloka gumman kommer till undsättning. Husan vet minsann ett och annat om herrgårdsfolket. Och vad hittar apotekarfrun på i apoteket? Vandringen går genom hela Fredriksdal.

Pris: ges vid förfrågan. Max 40 personer/grupp.
Tidslängd: 70 minuter
Tillgänglig: Året runt

Rubrik

Innehåll

Adress

Fredriksdal museer och trädgårdar 
Besöksadress: Gisela Trapps väg 1

Postadress: 251 89 Helsingborg

Kontakt

På telefon 042-10 45 00 når du Helsingborgs Kontaktcenter som kan svara på frågor rörande Fredriksdal och koppla dig vidare till rätt person vid behov.

Skicka e-post till Fredriksdal

Synpunkt på hemsidan

Kulturkort_grey_B100Ett års
semester
för 395:-

mittkulturkort.se

Nyhetsbrev

Håll koll på vad som händer på Fredriksdal och i kulturlivet i Helsingborg.

Prenumerera här